“Veel bedrijven weten wel dat zij hun masterdata niet volledig op orde hebben, maar kunnen niet concreet aangeven wat de impact hiervan is. Het in beeld brengen van deze impact is soms lastiger dan gedacht”, zegt Jamie Broeren Solutions Sales bij Ctac. Daarnaast wordt de impact volgens haar nog wel eens onderschat. 

Dat een goede datamanagementstrategie belangrijk is, is bij de meeste organisaties wel bekend. Maar hoe ze dit goed kunnen inrichten, of waar überhaupt te beginnen niet. Broeren: “Ik sta er soms versteld van dat ook gerenommeerde bedrijven dit niet op orde hebben. Een voorbeeld zoals een leverancier die wel tien keer in SAP staat, dat gaat gegarandeerd voor fouten in het proces zorgen. Want hoe zorg je er dan voor dat een factuur niet naar het verkeerde adres wordt gestuurd? Vaak worden dit soort zaken achteraf wel weer rechtgetrokken door de medewerkers, maar idealiter wil je deze situaties het liefst voorkomen. Op de vraag of de (master)data in the end wel 100 procent the first time right wordt aangelegd in SAP, wordt meestal stilletjes nee geschud. ”

Als een bedrijf geen datamanagementstrategie heeft dan is er ook niet duidelijk wie er verantwoordelijk is voor welk deel van het proces. Daardoor wordt er volgens Broeren vaak naar elkaar gewezen en gekeken. “Hoe het tot nu toe meestal gaat? Vaak gaat er nog een Excel-sheet rond binnen de organisatie waar alle afdelingen input voor moeten leveren. Dat klinkt als een houtje-touwtje-oplossing en dat is het ook. Het is bovendien erg foutgevoelig en tijdrovend en zorgt soms voor meer vraagtekens dan juiste input. Wat we ook met regelmaat zien gebeuren is dat als alle data is verzameld de IT- afdeling de data uiteindelijk aanlegt in SAP. Maar het is natuurlijk niet aan een Auditer uit te leggen dat Jan, in zijn rol als IT-medewerker, BOM data heeft aangelegd of kostprijzen heeft aangepast. Het klinkt heel logisch, een IT-medewerker hoort niet verantwoordelijk te zijn voor deze datacreatie. Iedere afdeling moet verantwoordelijk zijn voor zijn eigen data en kunnen aangeven wat hij wanneer heeft gedaan”, legt zij uit.

Datamanagementstrategie

Er zijn steeds meer organisaties die inzien wat de waarde van juiste data is, ook al vergt dit enig onderzoek. Broeren: “Naast het opzetten van een gedegen datamanagementstrategie helpen we organisaties met de implementatie van Precisely Automate. Dit is een low code/ no code oplossing die de business terug in zijn kracht zet. Afdelingen en personen kunnen zelf de verantwoordelijkheid voor de data op zich nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de data ten behoeve van het aanleggen van een nieuwe business partners, materialen, BOM’s, routings, maar ook aan het invoeren danwel aanpassen van inkoop- of verkoop- en financiële data. Ik zeg wel eens gekscherend: ‘Precisely Automate begint waar SAP ophoudt’. Natuurlijk met een knipoog, maar er zit wel een kern van waarheid in. Met Precisely Automate zorg je ervoor dat iedere afdeling en medewerker exact weet wie welke data moet aanleveren op welk moment. Daarbij is dit proces zo flexibel en hufterproof in te richten dat fouten maken onmogelijk wordt. Met als doel dat data niet alleen snel, maar ook the first time right wordt verzameld bij alle afdelingen, locaties, landen en misschien zelfs buiten de organisatie.”

“Precisely Automate is een oplossing die de medewerkers terug in zijn kracht zet”

Jamie Broeren, Solutions Sales bij Ctac

Efficiënte SAP Data

Eens de data verzameld dan is, wordt deze met één druk op de knop in SAP aangelegd, waardoor er geen handmatig ‘overtypwerk’ meer nodig is. Tevens zijn de scripts en workflows in de oplossing eenvoudig aan te passen. “Businessprocessen zijn immers aan veranderingen onderhevig en dan is het fijn te weten dat je een oplossing hebt waarbij je in staat bent om snel mee te bewegen met de processen, zonder dat er een beroep moet worden gedaan op externe consultants. De oplossing is daardoor geschikt voor alle organisaties die te maken hebben met het aanleggen en onderhouden van grote hoeveelheden data in hun SAP ERP-omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld niet enkel aan de zogenaamde big 4 (Customer, Material, Vendor en Finance), maar ook aan alle onderliggende data zoals de BoM’s, pricing conditions, product versions, source lists, Purchace info records enzovoort.

Precisely Automate is gebouwd voor de eindgebruiker en in te richten door een SAP key user. Voor de bouw of de aanpassing van een script of workflow hoeft er geen beroep op de IT- afdeling te worden gedaan. Zo wordt de werkdruk op de IT- afdeling verlaagd en kunnen de SAP key users zelf snel schakelen, zonder afhankelijk te zijn van derden.  Precisely is dan ook een low code no code oplossing. “Hoewel dit makkelijk klinkt is het wel heel belangrijk om de inrichting van de processen op voorhand in kaart te brengen. Dat blijft de basis van een gedegen datamanagement plan”, besluit Broeren.

Wil je weten wat datamanagement voor jouw organisatie kan betekenen?