Microsoft licentie kosten en abonnementsstructuren vormen voor veel organisaties een ingewikkelde puzzel. Met de aangekondigde prijsverhogingen en contractwijzigingen vanaf januari 2025 wordt die puzzel nog complexer. Hoe voorkom je dat je te veel betaalt? Unified Licensing van Ctac geeft je controle over je licentiekosten en helpt je het maximale uit je abonnementen te halen. In dit blog, inclusief handige cheatsheet, laten we zien hoe jij de regie terugpakt.
Wat verandert er precies?
We nemen je even kort mee in de aangekondigde veranderingen van je Microsoft licentie. Ten eerste: kleine en middelgrote bedrijven die cloud Enterprise Agreements rechtstreeks bij Microsoft afsluiten, kunnen deze per 1 januari 2025 niet meer verlengen. Deze organisaties moeten overstappen naar andere contractvormen, zoals Cloud Solution Providers. Ook gaan de prijzen van Windows Server met 10 procent omhoog en wordt opslag voor niet-gelicentieerde OneDrive-accounts niet langer kosteloos aangeboden.
Per 1 april voert Microsoft meer wijzigingen door. Wil je de kosten van je jaarcontract per maand betalen? Dan ben je vanaf dat moment 5 procent duurder uit dan bij een jaarlijkse vooruitbetaling. Daarnaast stijgen de prijzen van populaire producten zoals Power BI Pro, Teams Phone Standard en Power BI Premium met respectievelijk 40, 25 en 20 procent.
Naast de prijsverhogingen komt Microsoft ook met nieuwe kortingen, namelijk op Microsoft 365 E5-abonnementen en de nieuwe Copilot-functionaliteit. Het gaat om een korting van 15 procent. Dit biedt kansen voor organisaties om te upgraden naar een completer abonnement. Maar niet voor iedere organisatie hoeft zo’n upgrade de beste keuze te zijn.
Meer dan een kwestie van kosten besparen
Waar je vroeger met een Microsoft 365-abonnement dacht alles geregeld te hebben, dwingen nieuwe ontwikkelingen je nu om extra kritisch te kijken naar iedere licentie die je afneemt en beheert. Want Microsoft ontwikkelt zich in razend tempo, maar vaak buiten de kaders van de standaardabonnementen. Bovendien heb je soms extra licenties nodig. Denk aan add-ons voor AI-functionaliteiten zoals Copilot, maar ook oplossingen op het gebied van governance en security.
Het beheersen van je licentiekosten lijkt een simpele rekensom: minder uitgeven is minder betalen. Maar de praktijk is complexer. Kosten besparen door functionaliteiten te schrappen, is vaak geen optie. Het draait om de juiste keuzes maken: welke licenties en functionaliteiten zijn essentieel? Wat heb je nodig voor welke rol in je organisatie? Hoe houd je je medewerkers productief zonder onnodige kosten?
Bij Ctac zien we dit als een integraal vraagstuk. Het gaat niet alleen om besparen, maar om controle, duurzaamheid en voorspelbaarheid. Want naast stijgende kosten hebben veel organisaties moeite met grip houden op hun omgeving. Hoe worden licenties uitgegeven? Welke functionaliteiten worden wel of niet gebruikt? En hoe ga je om met ex-medewerkers die nog ergens in je systeem rondzwerven?