De overstap naar SAP S/4HANA is nauwelijks te vergelijken met de SAP-implementaties van vroeger. De cloudcentrische aard van SAP’s huidige ERP-product vereist een digitale transformatie waarbij change management primeert. In ruil krijgen organisaties een veel gebruiksvriendelijkere en bevattelijkere versie van SAP, die volgens integrator Ctac niet inboet aan functionaliteit.
Verwar SAP vandaag niet met de vroegere incarnatie van het bedrijf. Complex maatwerk, logge systemen en een ingewikkelde gebruikersinterface zijn met S/4HANA verleden tijd, tenzij je daar tegen de raad van SAP en waarschijnlijk ook je integrator in zelf voor kiest.
“Zeg ons wat je wil, wat er moet gebeuren. Zo stapten we vroeger naar de klant”, zegt Léon van den Bogaert, verantwoordelijk voor Business Development bij IT-integrator Ctac. Die aanpak sloot aan bij het gebruik van SAP wereldwijd. Het resultaat was een systeem helemaal op maat van de klant dat hopelijk perfect aansloot op de noden, maar in de praktijk geregeld nieuwe tweaks nodig had. Zo groeiden ERP-installaties van SAP bij bedrijven uit tot unieke maar complexe en bijgevolg best dure systemen.
Omgekeerde aanpak
Vandaag werken zowel SAP als de integratoren anders. S/4HANA is een cloudoplossing en dat brengt voordelen met zich mee. Van den Bogaert: “We vertrekken van een standaardoplossing met een gap-analyse. Net als vroeger kunnen we zaken aanpassen, maar we beginnen met de vraag of een bepaalde afwijking wel een meerwaarde biedt.”
S/4HANA is meer en meer ERP-as-a-Service. De standaardversie van de oplossing is gebaseerd op jaren aan ervaring waaruit best practices werden gedistilleerd. De ERP-suite zelf is even krachtig als vroeger, maar oogt moderner en is aanzienlijk gebruiksvriendelijker.
Wat is SAP RISE?
Een SaaS-oplossing omarmen is natuurlijk niet hetzelfde als een ERP-systeem op maat bestellen. Om organisaties te helpen, maar ook om zijn eigen oplossing correct in de markt aan te prijzen, lanceerde SAP het RISE-aanbod.
“SAP RISE is enerzijds een methode om tot een resultaat te komen en anderzijds een vorm van afspraken met SAP”, verduidelijkt Van den Bogaert. RISE is hoe SAP zijn SaaS-model noemt. “Vroeger was SAP een softwareleverancier. Het bedrijf leverde de software en vervolgens was het aan de klant om een partner te zoeken voor het verdere onderhoud.”
“Met RISE neemt SAP ook de latere fases uit handen. De ERP-oplossing wordt geconfigureerd en beheerd, en draait doorgaans bij één van de grote publieke cloudproviders.” Hij merkt op dat een on-premises zeker nog een goed alternatief is, maar dat de trend duidelijk richting cloud gaat.
RISE, hand in hand met Activate
SAP RISE gaat hand in hand met SAP Activate. “Dat is een model waarbij we de SAP-implementatie uitvoeren vertrekkende vanuit een live klantensysteem”, zegt Tobias Pauwels, Sales Team Lead SAP bij Ctac. “Daarin zal de klant zijn producten en leveranciers zeker herkennen. We laden aanvankelijk een beperkte set aan data op om mee te starten. Die implementeren we op basis van best practices en starten meteen in het live SAP-systeem. Dat staat in schril contrast met vroeger. Als bedrijf ga je zo meteen aan de slag met een implementatie gebaseerd op de best practices voor jouw type onderneming.”