Karin is Supply Chain manager van een grote supermarkt keten en is verantwoordelijk voor de zuivel. Kenmerkend voor de foodindustrie is dat bepaalde materialen door de complete Supply Chain in verschillende maateenheden vastgelegd dienen te worden. Zij worstelt al jaren met deze requirement aangezien haar huidige warehouse management oplossing niet in staat is om met verschillende maateenheden om te gaan.
In het Distributie Centrum van Karin liggen blokken kaas opgeslagen, ieder met een eigen gewicht. Tijdens het orderpick proces is de wens om naast het aantal stuks ook het gewicht van het blok kaas vast te leggen.
Het probleem is dat het gewicht van een blok kaas niet constant is en dat een blok kaas kan variëren van bijvoorbeeld 0,8 kilogram tot 1,2 kilogram. Hierdoor is het lastig om de voorraden in stuks en kilogrammen in het magazijn goed te registreren.
Met Catch Weight in Extended Warehouse Management wordt het probleem van Karin opgelost.
Catch Weight functie in SAP
Catch Weight is een functie in SAP Extended Warehouse Management waarmee materialen beheerd kunnen worden, die te maken hebben met twee onafhankelijke hoeveelheidseenheden en welke beide even belangrijk zijn. Dit wordt toegepast voor producten waarbij de logistieke activiteiten worden uitgevoerd in bijvoorbeeld stuks en waarbij de waardering wordt bepaald aan de hand van een volume of een gewicht.
Gebruik van de functie
Bij de ontvangst van een Catch Weight materiaal zoals een blok kaas, wordt er geregistreerd hoeveel blokken kaas er op een handling unit liggen opgeslagen. Wanneer de magazijnmedewerker met deze handling unit op locatie rijdt, registreert hij met de scanner het gewicht op de handling unit. Het gewicht wordt teruggestuurd naar de inkooporder en bepaald de waarde van de ontvangen kazen. In het voorbeeld hiernaast zijn er zestig blokken kaas ontvangen op een handling unit met een gewicht van 72 kilogram.
Als de stukken kaas vervolgens aan klanten worden geleverd, krijgt de magazijnmedewerker een opdracht in de scanner. In het voorbeeld hiernaast bestelt de klant een blok kaas. De magazijnmedewerker pickt het gevraagde aantal en registreert het gewicht hiervan in de scanner. In dit voorbeeld 1,1 kilogram. Op basis van dit gewicht wordt vervolgens de uiteindelijke waarde en daarmee de facturering bepaald naar de klant.
De voordelen van de Catch Weight functie
- Het beheren van goederen in een magazijn met een variabel gewicht, wat vereist kan zijn in specifieke industrieën zoals de voedingsmiddelenindustrie
- Goederen kunnen worden ingekocht, op voorraad worden gehouden en verkocht worden in verschillende maateenheden zonder vaste conversiefactor. Bijvoorbeeld gewicht of volume ten opzichte van stuks
- Het zorgt voor een accurate waardering en prijsbepaling van voorraad en verkochte goederen
Nieuwsgierig naar wat Catch Weight voor jouw processen kan betekenen? Neem dan snel contact met ons op.