Contact

x

Toekomst van de cloud

August 13 2019, 5 min leestijd

De cloud is niet meer weg te denken uit ons IT-landschap. Maar wat is de cloud eigenlijk? En hoe ziet de toekomst van die cloud eruit? Léon van den Bogaert, Manager Cloud Services bij Ctac, deelt zijn visie.

Wat is de cloud?
De laatste keer dat ik bij een cloudprovider binnen was, keek ik omhoog en zag ik niks. Toen keek ik naar beneden en stonden al die computers nog gewoon ergens in een rek. Dat zegt iets over de relativiteit van het begrip ‘cloud’. Werken in de cloud houdt in dat uw gegevens, software en infrastructuur ergens anders staan dan op uw eigen locatie, en als gebruiker weet u meestal niet waar dat is. Het klinkt als een ondefinieerbaar iets; mijn applicaties draaien ergens, mijn gegevens staan ergens. Maar uiteindelijk staan er gewoon overal enorme computers die via internet zijn verbonden. 

Infrastructuur, software en hosting steeds dichter naar elkaar
We zien dat cloud providers, die oorspronkelijk een andere focus hadden, steeds meer naar elkaar groeien.

  • Enerzijds is er de infrastructurele kant. Dan hebben we het over de grote public cloudproviders als Google, Amazon en Microsoft Azure. Zij bieden virtuele servers aan: Infrastructure-as-a-Services ofwel IaaS. Zij zijn momenteel heel erg bezig met het verrijken van hun platform. Waar ze begonnen als de virtuele server, zijn zij steeds meer hun diensten ‘as-a-Service’ gaan aanbieden: een Database-as-a-Service, een bepaalde functionaliteit of een applicatie ‘as-a-Service’.

  • Aan de andere kant zien we een beweging waarbij de applicatieleveranciers aan voorwaartse ketenintegratie gaan doen. Dat zijn de softwarehuizen die oorspronkelijk software bouwden en dat verkochten aan hun klanten. Zij gaan steeds vaker die software verhuren in een abonnementsvorm tegen een maandelijkse fee en waarbij de software in hun cloud draait: Software-as-a-Service ofwel SaaS.

  • Uiteindelijk zijn er nog de hostingbedrijven, die vroeger servers voor derden beheerden in hun datacenters. Ook zij zijn gaan virtualiseren en bieden een pay-per-use-oplossing.

Deze drie aspecten van de cloud zien we steeds dichter bij elkaar komen en steeds volwassener worden.

Groter aandeel public cloud
Natuurlijk zijn er bedrijven die on premise blijven draaien, er zijn ook een aantal bedrijven die een deel van hun gegevens en processen overbrengen naar de private cloud en een deel naar de public cloud. Maar in die hele mix die er al heel lang is en die er altijd zal blijven, zien we wel een groter aandeel van de public cloud ontstaan en die trend zet zich voort. De grote public cloudproviders zijn op dit moment enorm gedreven om marktaandeel te verkrijgen. Alles is mogelijk, de ene stunt volgt op de ander en omzet gaat voor marge. Een teken dat nu de tijd is dat de koek wordt verdeeld.

Nog even een rem op verdere adoptie van de public cloud
Wat verdere adoptie van de public cloud op dit moment nog remt is het feit dat niet alle applicaties, en dan denk ik vooral aan de wat kritischer bedrijfsapplicaties, geschikt zijn om goed om te gaan met bepaalde aspecten van de cloud, zoals uitval van infrastructuur.  Draait een applicatie over bijvoorbeeld tien serverblokken en er valt er een uit, dan moet die applicatie wel gewoon door kunnen draaien en de functionaliteit moet over kunnen schakelen, dynamisch, zonder dat iemand er last van heeft, naar andere delen van die infrastructuur. Containarization is daar het antwoord op.
 
Containarization
Containarization stelt ons in staat om dynamisch kleine verwerkingseenheden op te schakelen en af te schakelen waar dat nodig is. Dan maakt het niet meer uit als er ergens iets uitvalt. Dat vraagt echter wel dat de software die daarop draait geschikt is om op een gedistribueerde infrastructuur te draaien. De grotere bedrijfsapplicaties als ERP-software zijn dat nog niet. Maar dat is een kwestie van tijd. Het maakt straks niet meer uit hoe de onderlaag eruitziet, het wordt heel eenvoudig stukjes functionaliteit over te zetten van de ene naar de andere cloud. Dan gaan we een veel dynamischer spel krijgen waarbij functionaliteiten als het ware dynamisch kunnen reizen tussen clouds. Sterker nog, ik voorzie een heel nieuw soort handel van cloudcapaciteit, met fluctuerende prijzen. Uiteindelijk wordt de cloud een commodity; het wordt als elektriciteit uit de muur.
Download ook de checklist: In 5 stappen naar de cloud
Keuze van infrastructuur wordt steeds minder relevant
Door unieke functionaliteiten te leveren proberen cloudproviders bedrijven nog aan zich te binden; sommige applicaties draaien op dit moment alleen maar in een bepaalde cloud. Zo draait een ERP-oplossing als Microsoft Dynamics 365 alleen in de Azure-cloud. De vraag is of dat in die vorm stand blijft houden. Die ontwikkeling zien we al bij SAP. SAP-oplossingen draaiden in beginsel alleen binnen de SAP-cloud. Maar we zien dat SAP steeds meer samenwerking zoekt met Microsoft, Google of Amazon. Ook SAP kan zich niet permitteren om alleen vanuit de eigen cloud te draaien. De keuze van infrastructuur komt steeds meer bij de klant te liggen.
 
Capaciteitsbrokers en -marktplaatsen
Uiteindelijk zullen we naar één grote infrastructurele meta-cloud gaan. Er komen capaciteitsbrokers en capaciteitsmarktplaatsen, waarbij bedrijven hun capaciteit aanbieden. Stel: Google zet een nieuw datacenter neer, dan moet de capaciteit van dat datacenter vol. De apparatuur staat er, dus leeg of vol, de kosten blijven gelijk. Die capaciteit gaat dan in de aanbieding. Want uiteindelijk, als we alles afpellen, staan er gewoon ergens servers die betaald moet worden.
 
Verschillende condities voor verschillende prijzen
Dan zien we ook hoe goed de marketingmachines hun werk doen. Natuurlijk is de cloud heel flexibel en kunnen we op- en terugschalen naar behoefte, maar de concurrerende prijzen zijn de prijzen die gelden bij gegarandeerde capaciteitsgebruik. Wie een bepaalde capaciteitsafname garandeert, betaalt een heel andere prijs dan wie afneemt op basis van pay-per-use om echt flexibel en schaalbaar te kunnen zijn. Let dus altijd goed op onder welke condities welke prijzen gelden. Vandaag de dag al, in de toekomst nog meer.

Whitepaper: 6 belangrijke aandachtsgebieden voor de multi-cloud

Door de verschuiving van best-of-suite naar best-of-breed, is het onder andere nodig dat bedrijven zich omvormen van beheerorganisatie naar regieorganisatie. Er zijn zes gebieden waarop organisaties mogelijk in actie moeten komen en waar deze whitepaper oplossingen voor aanreikt.
Download de whitepaper

Meer weten?
Wilt u eens verder praten over de toekomst van de cloud en wat dat mogelijk voor uw bedrijf betekent? Neem gerust contact met me op via Leon.van.den.Bogaert@ctac.nl.