Contact

x

Overstappen naar de cloud. Kiest u voor public of private?

August 27 2019, 5 min leestijd

Veel bedrijven zijn op dit moment bezig met de digitale transformatie. U komt dan voor een aantal keuzes te staan. Zo moet u bijvoorbeeld nadenken over de beste cloudoplossing voor uw organisatie. Wat komt daarbij kijken?

Diversiteit

Helaas is er geen generieke cloudbeslissingsmatrix waarbij u automatisch tot de juiste sourcingstrategie komt. Waar u uiteindelijk voor kiest is heel erg afhankelijk van uw situatie. Zelfs binnen uw IT-landschap kan de beste oplossing per onderdeel van het landschap anders zijn. Voor sommige onderdelen is een public cloudoplossing het beste, voor andere onderdelen heeft u er meer baat bij voor een private cloud- of zelfs een on premise-oplossing te kiezen. Door deze diversiteit is het eindresultaat vaak een hybride situatie. Als het om de overstap naar de cloud gaat zijn er vier aspecten om te overwegen.
Lees ook: Zonder plan naar de cloud? Geen goed plan!

1: Kosten en financiële flexibiliteit

Public cloud-providers – denk aan Azure, Amazone Web Services (AWS) en Google - zijn onderling financieel behoorlijk concurrerend. Maar wat de kosten precies zijn, is moeilijk vooraf te voorspellen. Gereserveerde hardware is uiteindelijk voordeliger dan pay-per-use. Wilt u echte flexibiliteit dan betaalt u daar dus een prijs voor. Bij private- of on premise-oplossingen is de voorspelbaarheid van de kosten veel hoger, maar daarentegen kunt u aan minder knoppen draaien om die kosten te beïnvloeden. Bij de private cloud is dat nog enigszins mogelijk, maar in de on premise-situatie is elke vorm van flexibiliteit – qua kosten – weg. Hetzelfde geldt voor de contractlengte. In de private cloud heeft u daar nog wat invloed op, maar in een on premise-situatie is daar natuurlijk geen sprake van.

 
Public Private
Financieel concurrerend
 
Kosten vooraf moeilijk te voorspellen
Kosten vooraf goed te voorspellen
 
Minder flexibel qua kosten en contractlengte

2: De wendbaarheid van het cloudplatform

Bij public clouds is het gebruik vooral gericht op herstel van uitval. Dat is een andere insteek dan wanneer u een on premise- of een private-cloudoplossing heeft. Daar is de inrichting van het platform veel meer gericht op het ontzorgen en het kennen van de klant en zijn wensen én het gebruik is veel meer gericht op het voorkomen van uitval. Zijn uw applicaties modulair opgebouwd? Dan kunnen die goed omgaan met eventuele uitval van de onderliggende infrastructurele blokken. Deze applicaties lenen zich dus prima om op public clouds te draaien. Maar bij veel softwareoplossingen – denk bijvoorbeeld aan SAP – heeft een dergelijke uitval een grote impact. In dat geval kunt u beter kiezen voor een private cloud of een on premise-oplossing. Daarbij wil ik opmerken dat steeds meer software zo wordt geschreven dat het om kan gaan met uitval van de infrastructuur. De ‘onderlaag’ wordt steeds minder belangrijk.
 

Public

Private

Vooral gericht op herstel van uitval
 
Vooral geschikt voor modulair opgebouwde applicaties

Vooral gericht op voorkomen van uitval
 
Niet geschikt voor modulaire opgebouwde applicaties

3: Wet- en regelgeving

Veel public cloud-providers, zoals bijvoorbeeld Azure, AWS en Google, vallen onder de regelgeving van de Verenigde Staten. Dit houdt in dat ze inzicht moeten geven in de door hen gehoste data als daar aanleiding toe is. Een private cloud of een on premise-oplossing moeten voldoen aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Dit is voor veel bedrijven een belangrijke overweging. Daarnaast is de mogelijkheid tot auditen bij private partijen veel toegankelijker dan bij public cloud-providers.
 

Public

Private

Vallen onder regelgeving van de VS
 
Mogelijkheid tot auditen minder toegankelijk

Moet voldoen aan de Nederlandse wet- en regelgeving
 
Mogelijkheid tot auditen toegankelijk

4: Mate van innovatie

Public clouds zijn bij uitstek geschikt als u tijdelijk extra capaciteit nodig hebt voor bijvoorbeeld innovatietrajecten. Deze platformen zijn functioneel gezien enorm rijk; ze bieden allemaal ‘as-a-Service’-diensten. Heeft u een database nodig, een firewall, een active directory, een bepaalde applicatie? Dat kunt u allemaal als dienst afnemen. Public clouds zijn ooit begonnen als Infrastructure-as-a-Service, maar die fase zijn ze allang ontgroeid. Het zijn functioneel rijke platformen geworden waar allerlei bouwblokken aan elkaar geknoopt kunnen worden tot hetgeen u wilt hebben. Daar blinken de public cloud-oplossingen in uit. Wilt u snel iets ontwikkelen? Dan bent u bij een on premise-oplossing gebonden aan de eigen deploymentsnelheid. Is uw IT-afdeling in staat om snel en kortcyclisch dingen te leveren? Dat is heel lastig. Als u een innovatieplatform zoekt is juist wendbaarheid heel belangrijk. Daar zit de kracht van de grote public cloud-providers.
 

Public

Private

Vooral geschikt bij innovatietrajecten dankzij wendbaarheid en rijkdom aan functionaliteit

Minder wendbaar

Afwegingen maken

Om een beslissing te nemen over de beste cloudoplossing voor uw organisatie, is het zaak om deze vier elementen af te wegen. Wat is mijn informatiebehoefte, kies ik voor variabel gebruik of vast gebruik, in hoeverre ben ik in staat mijzelf te committeren aan een bepaald gebruik, welke wendbaarheid heb ik nodig en welke prijs wil ik daarvoor betalen? Allemaal afwegingen die gemaakt moeten worden om tot de juiste sourcingstrategie te komen.

Hybride oplossing of toch één sourcingstrategie?

Een hybride oplossing ligt voor de hand. Daarbij bepaalt u voor elke workload de beste oplossing en kiest dan deels voor een public cloud-provider en deels voor een private- of on premise-oplossing. Maar u kunt ook besluiten een aantal dingen op de koop toe te nemen en te kiezen voor één bepaalde sourcingstrategie waarbij alles in één bepaalde cloud (of on premise) staat. Dat heeft namelijk veel voordelen: één aanspreekpunt, één dashboard, laagdrempelig, één contractvorm, integratie is eenvoudig te regelen. Wat de beste keuze is, hangt dus volledig af van uw situatie.

Whitepaper: 6 belangrijke aandachtsgebieden voor de multi-cloud

Door de verschuiving van best-of-suite naar best-of-breed, is het onder andere nodig dat bedrijven zich omvormen van beheerorganisatie naar regieorganisatie. Er zijn zes gebieden waarop organisaties mogelijk in actie moeten komen en waar deze whitepaper oplossingen voor aanreikt.
Download de whitepaper

Meer weten?

Wilt u eens verder praten hoe u voor uw organisatie tot de beste keuze komt? Neem gerust contact met me op via Leon.van.den.Bogaert@ctac.nl.